KELLER Nieuwsbrief

Communicatie wordt steeds belangrijker. Zowel tussen producten als tussen mensen. Met onze nieuwsbrief ontvang je iedere twee maanden kort en krachtig KELLER nieuws.

Flexibel in de niche - Onderwateruitdagingen

5 MSA Linda en Edgar kleinMSA-Service is een leverancier van maatwerkoplossingen voor elektrotechnische automatiseringsprojecten in de offshore-, wind- en maritieme sector. Lezen we op hun website. Maar, nieuwsgierig als wij zijn, gaan we graag om tafel om te horen wat het bedrijf onderscheidt. En waarvoor en waarom ze de sensoren van KELLER gebruiken.

In Hardinxveld worden we ontvangen door Linda de Lange en Edgar de Graaf. Samen vertellen ze wat MSA-Service bijzonder maakt. “Al onze producten en projecten zijn eigenlijk wel klantspecifiek”, vertelt Linda. “We zijn gespecialiseerd in toepassingen voor onder water, en daarbij gebruiken we onder andere sensoren van KELLER. Voor verschillende toepassingen hebben we behoefte aan kleine sensoren die in een compacte behuizing in te bouwen zijn.”

“De projecten die MSA-Service mag uitvoeren zijn veelal offshore windgerelateerd”, vervolgt ze. “Hier moet je denken aan de besturingen van onderwaterwerktuigen zoals trenchers, ploegen, speciale tools, tot Visudredge systemen die de besturing en visualisatie van het baggerprogress doen voor Hopper & Cutter dredgers en veel daar tussenin. Veel van onze klanten opereren wereldwijd.

Edgar legt uit voor wat voor toepassing voor Hoppers MSA-Service oplossingen levert. “Het gaat dan om een controlemeting voor bij baggerprojecten. Een zuigbuis op een hopper moet op de juiste diepte baggeren, hiervoor is in samenwerking met een klant een meetsetup ontwikkeld om zo de diepte van de zuigkop onafhankelijk te controleren. Maar dat is nog maar één voorbeeld. Eigenlijk is het meeste dat we doen uniek. We maken een werkend prototype van een oplossing en dan niet alleen rondom een meting, maar de hele automatisering eromheen.”

Lastige omstandigheden
Edgar is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole. “In het verleden heb ik zelf met de sensoren gewerkt en zorgde ik voor het kalibreren maar ook het assembleren.” Waar het momenteel erg druk in het werk is, is met name de aanleg van windparken. “MSA-Service mag besturingen en de benodigde metingen leveren voor diverse tools die gebruikt worden om de windmolen palen te plaatsen, de kabel te leggen, de paal te hijsen enzovoorts. Dit voor zowel onder als boven water."

“We zijn al flink wat jaren geleden met deze ontwikkeling begonnen. We zochten voor specifieke toepassingen een hogere nauwkeurigheid. Toen kwamen we bij KELLER uit. Daar kregen we waardevolle feedback, er werd goed met ons meegedacht. We proberen op onze componenten wel een bepaalde mate van standaardisatie te zoeken, dus als we een kans zien om bepaalde sensoren als standaard in te zetten, dan doen we dat.”

Op de vraag welke projecten op dit moment de gemoederen bezig houden vertelt Edgar dat ze een nieuw type calibration reel, ook wel een ijkhaspel genoemd, aan het bouwen zijn. “De elektronica is ingebouwd in de haspel en we kunnen de informatie remote uitlezen op een tablet. In dat project gebruiken we ook KELLER” 5 MSA Een sensor wordt ingebouwd klein

Visualiseren
Dat de sensoren verschillende uitgangssignalen bieden, is ook een fijn gegeven. “De data komt binnen op een plc en wordt met behulp van eigen software gevisualiseerd. We gebruiken daarvoor ons Visudredge-systeem, een scada-pakket. Maar we kunnen ook de ruwe data doorsturen naar de klant die dat dan in zijn eigen systeem kan weergeven.”

Doordat het bedrijf in een niche markt opereert is het prettig dat een leverancier veel kennis en ervaring heeft en mee wil denken. “We merken dat Martijn Smit van KELLER geen technische uitdaging uit de weg gaat. Dat sluit heel erg aan op hoe wij zelf werken. Van het uitdenken tot het assembleren, we maken echt een eigen product.”

Last but not least
Een project van MSA-Service dat we de lezer zeker niet willen onthouden is de Multiped. Volgens eigen zeggen geen typisch project, maar we vinden hem dermate actueel dat we hem toch even aanhalen. Met deze innovatie kunnen maritieme aannemers met behulp van data meer rendement uit hun equipment halen en een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsambities van de maritieme sector. De Multiped een datadashboard dat scheepseigenaren en gebruikers inzicht geeft in data die al aan boord beschikbaar is. Denk hierbij aan data over het brandstofverbruik, emissies, locatie, snelheid, trillingen en nog veel meer. Er kan tot jaren terug in het verleden gekeken worden, vergeleken worden met andere projecten of schepen en er is realtime inzicht. En we weten allemaal dat inzicht de helft van het werk is. Volgens Edgar is hier ook de snelheid van de sensor een meerwaarde. “Het leuke is dat het KELLER meetinstrument zeer snel kan meten waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om pieken te meten. Met de Multiped kunnen deze 100% lokaal voor maanden of zelfs jaren opgeslagen worden en inzichtelijk gemaakt tot snelheden van 1khz.”

 

Martijn Smit van KELLER legt uit hoe hoog de specialistische kennis van MSA-Service is om de sensoren op de juiste manier toe te kunnen passen. “MSA-Service gebruikt een OEM-sensor die geïntegreerd wordt in een proces. Het sensorelement wordt door hen zelf ingebouwd en de toepassing daarvan vraagt om zeer specialistische kennis. Dat kan niet zomaar iedereen. Een andere sensor, de serie 36, is de topniveausensor uit ons programma. Dat is een digitale sensor met zeer hoge samplerates. En die rates op de juiste manier gebruiken, dat is ook weer een kunst. De projecten van MSA-Service zijn voor ons ook mooie projecten.”

Nieuwsbriefarchief