KELLER Nieuwsbrief

Communicatie wordt steeds belangrijker. Zowel tussen producten als tussen mensen. Met onze nieuwsbrief ontvang je iedere twee maanden kort en krachtig KELLER nieuws.

Product in de spotlight: I2C

Sensor met bijEen product dat we al langere tijd in ons programma hebben, maar dat zeker een plek voor het voetlicht verdient is de I2C. Een complete transmitter maar dan in miniatuur, ideaal voor de integratie van meerdere sensoren in één systeem.

I2C staat voor ‘inter-geïntegreerd circuit’ en duidt op een seriële databus die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor communicatie tussen een controller en diverse IC's. In de praktijk betekent dit dat de I2C-bus bij uitstek geschikt is voor systemen waarin diverse sensoren op korte afstand van elkaar op een bus worden geschakeld.

Voorbeelden zijn een multiparamatersonde waarmee bijvoorbeeld druk, temperatuur, en andere grootheden worden gemeten. Of een espressomachine, waarin druk, temperatuur, flow en gewicht van de resterende hoeveelheid koffiebonen worden gemeten en de data door de centrale microprocessor wordt verwerkt. Hierdoor wordt niet alleen optimale kop koffie gezet, maar wordt er ook een seintje gegeven als de koffiebonen op zijn, waardoor er bijvoorbeeld geen koffie gezet wordt, of als het water op is, etcetera. Al deze losse sensorelementen met een I2C-interface, kunnen dus via een bus door een microprocessor worden uitgelezen.

I2C sensoren zijn zeer goed bestand tegen omgevingsinvloeden en leveren zeer nauwkeurige meetresultaten als digitaal uitgangssignaal. Door de I2C-interface en de lage voedingsspanningen zijn ze gemakkelijk te integreren in op microcontrollers gebaseerde systemen. Het extreem lage stroomverbruik is ideaal voor apparaten die op batterijen werken. De D-lijn (= sensoren met een I2C-uitgang) is daarom perfect voor IoT-oplossingen.

5 OVerzicht i2c

De I2C-bus is door Philips ontwikkeld en gepatenteerd. De I2C sensoren van KELLER zijn gebaseerd op onze eigen ontwikkeling ‘Chip in oil’ (CIO), waarbij en de meetchip en de compensatie elektronica in de OEM sensorbehuizing zijn geïntegreerd. Een andere benaming voor het I2C-protocol is de Two-Wire Interface (TWI), de officieuze term.

Nieuwsbriefarchief