KELLER Nieuwsbrief

Communicatie wordt steeds belangrijker. Zowel tussen producten als tussen mensen. Met onze nieuwsbrief ontvang je iedere twee maanden kort en krachtig KELLER nieuws.

KELLER op de Hydrogen Technology Expo in Bremen

Beurs van LinkedInDat waterstof een booming markt is, werd hier meer dan duidelijk: deze show is een van de vele waterstoftentoonstellingen die momenteel binnen het tijdsbestek van één maand worden georganiseerd.

De beurs werd zeer goed bezocht en bezoekers bleken goed op de hoogte van Keller’s speciale druksensoren voor waterstoftoepassingen. We toonden onze vergulde OEM-druksensoren, ATEX-gecertificeerde druktransmitters en natuurlijk gaven we ook onze reguliere druk- en niveautransmitters een podium.

Bijzondere sensoren
Wat is er zo bijzonder aan onze speciale druksensoren voor waterstoftoepassingen? KELLER produceert geïsoleerde piëzoresistieve druksensoren. De oprichter van ons bedrijf, Hannes W. Keller, heeft deze manier van drukmeten uitgevonden. Het grote voordeel van het piëzoresistieve meetprincipe is de hoge stabiliteit. De isolatie gebeurt door de chip - die daadwerkelijk de druk meet - in een met olie gevulde cilinder te plaatsen, die vervolgens wordt afgesloten door een stalen membraan. Ook voor waterstoftoepassingen is een piëzoresistieve druksensor een van de meest stabiele druksensoren.

Collega

Maar: deze met olie gevulde sensor heeft één nadeel: onder zeer specifieke omstandigheden kunnen waterstofmoleculen zich bij hogere temperaturen opsplitsen in 2 waterstofatomen. Die atomen zijn kleiner dan de poriën van het stalen membraan en dus kunnen ze door het stalen membraan dringen dat de oliekamer afsluit. Eenmaal in die oliekamer versmelten ze weer tot een waterstofgasmolecuul wat leidt tot mogelijke compensatiefouten door uitzetting. Het is tenslotte een gas. Dit fenomeen wordt "permeatie" genoemd.

Goud is beter
Hierom zet KELLER vergulde stalen membranen in voor waterstofdruksensoren. Goud heeft veel kleinere poriën dan roestvrijstaal en de waterstofatomen kunnen maar heel moeilijk door de goudlaag dringen.

Deze oplossing, samen met volledig gelaste sensoren zonder inwendige afdichtingen, zorgen voor KELLER's leidende positie in de markt voor druksensoren, ook in waterstoftoepassingen. En maakt onze waterstofdruksensoren compatibel met de EC79-norm voor automobieltoepassingen.

Precies goed
Voor de vereiste drukbereiken die typisch zijn voor waterstof, vanaf 0.. 2 bar tot 0...1000 bar heeft KELLER de juiste sensor. En dus wisten bezoekers van de beurs ons te vinden, behalve natuurlijk het feit dat de expertise van KELLER wijd en zijd bekend is.

En ook tijdens ons eigen rondje over de beurs zagen we eens te meer de leidende positie van KELLER bevestigd. Op verschillende stands werden KELLER-druksensoren getoond. Onder hen Pressure Control Solutions. Ze gebruiken KELLER's serie 39 digitale verschildruktransmitter om een proces op niet meer dan 30mbar te regelen! PCS uitte zijn tevredenheid over KELLER-druksensoren in een YouTube-filmpje: https://www.youtube.com/shorts/7_zvUBvjzKc

Andere stand PCS

Nieuwsbriefarchief