KELLER Nieuwsbrief

Communicatie wordt steeds belangrijker. Zowel tussen producten als tussen mensen. Met onze nieuwsbrief ontvang je iedere twee maanden kort en krachtig KELLER nieuws.

Waterstof in de picture

2022 05 09 09.20.11 KleinZoals je weet zijn we ook actief op het gebied van waterstoftechnologie. Dus gaven we acte de présence op de World Hydrogen Summit 2022. We kijken met veel plezier terug op een succesvol evenement. Veel bezoekers wisten ons te vinden met vragen over drukmeting in waterstoftoepassingen.

De toepassingen waarover we vragen kregen liepen uiteen van electrolysers tot waterstof opslag tot 1000bar. Ook voor drukmeting in Ammoniak ten behoeve van LOHC-technologie hebben we de juiste sensoren.

Bij waterstof komen hoge drukken kijken, en bijzondere omstandigheden. En onze sensoren leveren daar een belangrijke bijdrage. De opslag van waterstof als brandstof voor een brandstofcel voor auto’s en vrachtwagens gebeurt onder een druk van 350 bar bij vrachtwagens, bussen en voor de scheepvaart, en 700 bar voor personenauto’s.

Die hoge drukken moeten wel bewaakt worden. En daar komt KELLER om de hoek. Want voor deze bewaking kan je niet zomaar een druksensor toepassen. Piëzoresistieve sensoren, zoals die van KELLER, hebben een rvs scheidingsmembraan waarmee de feitelijke chip die de druk meet wordt geïsoleerd van het medium. Die drukmeetchip bevindt zich in een ruimte die gevuld is met olie. Olie is niet samendrukbaar en dus wordt de druk op het rvs scheidingsmembraan een-op-een overgebracht op de chip. Eén probleem blijft op te lossen bij dit type druksensor: het fenomeen “permeatie”.

Bij permeatie dringen waterstof H+ ionen door de poriën van rvs. Deze ionen hopen zich op in de oliegevulde ruimte van de druksensor en binden daar weer tot H2 moleculen. Deze kunnen hier gaan uitzetten, wat leidt tot een valse drukwaarde. En als de uitzetting groot genoeg is zou een druksensor hierdoor zelfs defect kunnen gaan. En daar kunnen we met het vergulden van het membraan of het toepassen van een membraan uit Hastelloy C276 een mouw aan passen.

Meer weten?

Neem gerust contact op.

Nog een woordje van dank aan de Sustainable Energy Council die een uitstekend evenement hebben neergezet! We zijn er de volgende keer graag weer bij en wie weet, zien we je daar! In 2023 weer in Rotterdam of eerder al, in oktober op de Hydrogen World Expo in Bremen in Duitsland.

Nieuwsbriefarchief