KELLER Nieuwsbrief

Communicatie wordt steeds belangrijker. Zowel tussen producten als tussen mensen. Met onze nieuwsbrief ontvang je iedere twee maanden kort en krachtig KELLER nieuws.

Hoe breng je de toekomst dichterbij? KELLER in space!

Hoe breng je de toekomst dichterbij?

ignition KleinDoor het organiseren van studentenwedstrijden over de meest hightech onderwerpen. Zoals rocket science - letterlijk. Voor precies zo'n wedstrijd bereidt een studententeam in Delft een waterstofperoxide bi-propellant raket voor. High-tech en een green field design dus moesten de studenten op zoek naar de best passende componenten. En voilá.

thomasHeadshot KleinWe spreken met Thomas Nagy Zámbó, die deel uitmaakt van het team van zeven en tijd vindt om ons wat achtergrondinformatie over het project te geven. "We maakten allemaal deel uit van de Delftse studentenraketgroep DARE en we wilden ons richten op een nieuw ontwerp en dat van de grond af aan opbouwen. We zijn in september vorig jaar begonnen en bereiden ons voor op de EurRoC-competitie in Portugal, volgend jaar.  Op dit moment hebben we net de eerste onstekingstesten afgerond. Met succes, mag ik wel zeggen, gelukkig."

Een raket met waterstofperoxide als brandstof is op zich niet nieuw. Maar het brandstoftype is een beetje vergeten sinds de Tweede Wereldoorlog en de begindagen van de ruimterace. "We wilden het implementeren op studentenniveau, tegen zo laag mogelijke kosten en helemaal ontwikkelen vanaf nul. In eerste instantie was het de bedoeling om alleen een raket te lanceren, maar al doende is het toch gekomen tot een ontwerp voor de echte vlucht."

Thomas vertelt over het project. "Het mechanische deel van het ontwerp duurde van september tot mei, dus we hebben echt net klaar.  Het eerste belangrijke was de betrouwbare ontsteking van de motor. Volgend jaar gaan we de systemen vervangen die nu nog niet vliegrijp zijn, we moeten nog een paar grote systemen ontwikkelen."

Geïntegreerd ontwerp

M5HB InEngine KleinHij toont de tekening van de brandstoftanks die 3D-geprint gaan worden in rvs, waarbij de druksensoren in het ontwerp worden geïntegreerd. "We gebruiken twee sensoren van KELLER, de M5HB voor drukmetingen in de motor en de 7LC om de druk in de waterstofperoxide- en ethanoltanks te meten. De KELLER-sensoren zijn uitermate geschikt omdat ze een lage massa hebben en ruimtebesparend zijn. De materiaalcompatibiliteit is erg belangrijk en KELLER komt tegemoet aan alle eisen die we aan een sensor stellen. Het heeft ons echt geholpen dat KELLER heel open is over hun specificaties. Alles wat je wilt weten, is te vinden op hun website, je hoeft geen contact op te nemen met een verkoper om de informatie te krijgen die je nodig hebt om te beslissen of een specifiek onderdeel geschikt is voor jouw behoeften. En toen we eenmaal besloten dat we deze sensoren konden gebruiken, was de communicatie spectaculair goed." Hij glimlacht als hij beseft hoe enthousiast hij klinkt, maar knikt. "Echt, we zijn erg getriggerd door de grondigheid van Martijn Smit om te bepalen dat we de juiste sensor hadden. Sterker nog, zijn aanpak zorgde ervoor dat we zelf ook een tandje bijzetten. Als studententeam denk ik dat we ons meer op ons gemak voelen met experimenteren dan ‘normale’ klanten."

De volgende stap is nog meer testen. "Voordat we überhaupt worden toegelaten tot de competitie, moeten we een reeks ontbrandingen van volledige duur doen, nu hebben we nog kortdurende ontbrandingen getest. Maar daarvoor hebben we een andere testlocatie nodig en moeten we het motorontwerp koelen. De tests die we tot nu toe hebben gedaan, zijn gedaan met een ongekoelde motor.

7LC_InEthanolTankCrossSection_Klein.pngEuRoC - European Rocketry Challenge, is de eerste universitaire raketlanceerwedstrijd in Europa, gepromoot door het Portugese ruimtevaartagentschap - Portugal Space. Het brengt studenten uit Europa samen om hun projecten te lanceren, met als doel ingenieursstudenten te stimuleren om hun eigen voertuigen te ontwerpen, bouwen en lanceren. In een breder spectrum is de competitie bedoeld om studenten aan te moedigen om wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) te studeren en om technologische vaardigheden te ontwikkelen.

Nieuwsbriefarchief