KELLER Nieuwsbrief

Communicatie wordt steeds belangrijker. Zowel tussen producten als tussen mensen. Met onze nieuwsbrief ontvang je iedere twee maanden kort en krachtig KELLER nieuws.

Waterleiding = beschaving - Controle = veiligheid

3 aqueduct 979211 640Door de jaren heen zijn er voorbeelden van hoogstaande beschavingen. Je zou bijna kunnen stellen dat een hoogwaardige waterleiding synoniem is voor een hoogstaande beschaving. De veiligheid van een waterleiding, dat heeft nogal wat voeten in aarde.

Al in de oudheid werden de eerste waterleidingen gebouwd. De oude beschavingen gebruikten deze pijpleidingen voor de irrigatie van velden en watervoorziening voor vee en mensen. Twee eeuwen voor Christus was er al een drukgestuurde waterleiding in Pergamon - het huidige Bergama in Turkije -, die zich over meer dan 40 kilometer uitstrekte. En toch duurde het tot de tweede helft van de 19e eeuw voordat een betrouwbaar drinkwatersysteem gemeengoed werd.

Sterk staaltje
Door het grote hoogteverschil in het terrein kon die druk in Pergamon oplopen tot twintig meter waterdruk. Buizen werden langs berghellingen aangelegd, ingegraven of aan de ondergrond verankerd. Op het punt waar leidingen daalden werden waterkamers gebouwd om de druk te verdelen. Een sterk staaltje engineering waarbij de uiteindelijk capaciteit opliep tot wel 400 tot 500 liter per seconde, oftewel 40.000 m3 per dag. Per inwoner betekende dat ongeveer 250 liter, meer dan nu in grote industriesteden gebruikelijk.

Tegenwoordig wordt water algemeen bevoorraad via een permanent ondergronds systeem van drukgestuurde pijpleidingen. 99% van de bevolking van Europa heeft toegang tot zo’n watervoorziening en kan vertrouwen op de dagelijkse aanvoer van schoon drinkwater. Veilige waterleidingen vormen de ruggengraat van onze moderne beschaving.

Regulering snelheid
De waterstroomsnelheid in leidingen reguleren we vooral door aanpassing van de druk in het systeem. Een te lage stroomsnelheid kan een grote negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit omdat daardoor de hoeveelheid bacteriën kan groeien en er veranderingen in temperatuur, kleur en smaak kunnen optreden.

Een ander probleem zijn lekkende pijpen en leidingen. Niet alleen kunnen lekken leiden tot het verlies van het waardevolle vocht, ontsnappend water kan ook de ondergrond beschadigen, met dure reparaties tot gevolg.

3 netwerk om te testenLektesten
Nieuwe distributieleidingen worden daarom getest op sterkte en lekdichtheid. Deze testen worden gedocumenteerd, voordat de pijpen in gebruik genomen worden. Eric Brinkhuis is meetspecialist van de Hurkmans Groep uit Someren, een bedrijf dat zich dagelijks bezighoudt met de aanleg van ondergrondse distributienetten. Hij is nauw betrokken bij het beproeven van kabels en leidingen waaronder drinkwaterdistributienetten, en verantwoordelijk voor de apparatuur hiervoor.

“Sommige bedrijven werken met ruismeters, wij werken met KELLER sensoren. Wij leggen zowel water- als gasdistributieleidingen aan, maar ook bijvoorbeeld transportleidingen voor water en hogedruk gasleidingen. Voor iedere situatie geldt een ander testprotocol. KELLER voorziet ons van de techniek om in alle situaties sterkte- en dichtheidsbeproevingen te verzorgen volgens de geldende normen.”

Hij is fan van KELLER, zo blijkt. “In het verleden hebben wij ook met andere merken gewerkt, maar ik heb inmiddels de keuze gemaakt voor KELLER als hoofdleverancier. De meters hebben een gebruiksvriendelijke techniek en zijn zeer ongevoelig voor invloeden van buitenaf en daarmee betrouwbaar. De LEO Record past het beste bij onze werkzaamheden. Je krijgt een prachtige registratie van alle meetgegevens, die wij vervolgens digitaal opleveren aan onze opdrachtgevers.”

Gedurende de test kunnen de medewerkers het drukniveau ter plekke bewaken met behulp van manometers. Op het display van de manometer kunnen medewerkers de druk aflezen. Als er tijdens de test een aanzienlijke daling in druk optreedt, duidt dat op een lek, dat dan direct kan worden gerepareerd, voordat deze nieuwe pijplijn operationeel wordt.

3 leo record exAutonome metingen
Na voltooiing van het meetproces, worden de opgeslagen metingen in een dashboard uitgelezen, waarin een grafische weergave de resultaten direct inzichtelijk maakt. Zo is de eindgebruiker in staat om te zien of pijpleidingen naar behoren werken. De LEO Record van KELLER is een beproefd drukmeetinstrument voor onder andere gemeentelijke waterdistributiesystemen. Deze robuuste meter is batterijgestuurd, heeft een digitaal display en kan gedurende een langere periode autonoom zowel druk- als temperatuurniveaus opslaan.

Omdat druk wordt beïnvloed door temperatuur, worden de hogeresolutie-meetwaarden daarop gecompenseerd. De basis voor deze compensatie is een vergelijking van temperatuur, een proces dat KELLER uitvoert in speciale temperatuurklimaatkasten. Deze uitkomsten worden gebruikt om wiskundige modellen te maken voor elke sensor. Die modellen worden in de sensor opgeslagen. De digitale meetwaarden krijgen hierdoor een zeer hoog nauwkeurigheidsniveau, terwijl het permanente geheugen een hoge mate van dataveiligheid verzekert. De data kan worden geconfigureerd en uitgelezen met de gratis Logger 5-software van KELLER.

Bij de toepassingen van Hurkmans is er als extra parameter bepaald dat de temperatuur van de grond waarin de leiding ligt, apart moet worden gemeten met een externe temperatuursensor. KELLER heeft daarvoor een speciale uitvoering van de LEO Record met externe Pt1000. De temperatuurmeting wordt separaat vermeld in de rapportage.

Meer weten? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbriefarchief