Alle datasheets, handleidingen, overzichten en software vindt u aan de rechterzijde in de grijze kolom.
Indien u op een tablet of smartphone kijkt vindt u het onder aan deze pagina.

KELLER en Internet of Things

Direct naar: Sensoren of  Telemetrieunits of  Software

Internet of Things - kort samengevat komt het er in algemene zin op neer dat sensoren met elkaar verbonden zijn via het internet. Sommigen zeggen wel: sensoren zijn de zintuigen van het internet.

We kennen het allemaal in een moderne parkeergarage. De groene of rode lampjes laten zien of een parkeerplek vrij is of niet. In de nabije toekomst scant je koelkast de barcode van het potje jam als je het uit de koelkast haalt. Zet je het niet terug? Dan is de jam vast op en wordt ie op je boodschappenlijst gezet. En de nieuwste wasmachines melden aan de onderhoudsdienst dat de lagers van de motor bijvoorbeeld moeten worden vervangen.

Allemaal voorbeelden van IoT-toepassingen.

Wat hebben al deze toepassingen gemeen? Een sensor!

Vandaar onze slogan: "The internet of things start with a sensor!"

 

Wat heeft dat met KELLER te maken?

Vanaf het allereerste begin is KELLER een belangrijke speler geweest op het gebied van IoT. LoRa Alliance

Al vanaf de oprichting van bijvoorbeeld de LoRa Alliance is KELLER vooraanstaand lid.

Want de eerdergenoemde voorbeelden zijn dan wel consumententoepassingen, er zijn natuurlijk ook industriële IoT-toepassingen.

Een goed voorbeeld is de meting van grondwaterstanden. ‘Vroeger’ deden waterschappen elke 14de en 28ste van de maand een uitleesronde langs alle peilbuizen. Er werd handmatig gemeten en deze waarden werden naar TNO gestuurd die de nationale databank van grondwaterstanden beheerde. Dat lijkt heel ver weg, maar nog maar vijftien jaar geleden was dit nog echt dé werkwijze.

Toen kwamen er automatische dataloggers. Deze autonome niveausensoren met datalogger verzamelden elke zes uur waterstanden die eens per maand handmatig werden uitgelezen. Nog steeds handmatig.

En nu? Nu hebben we waterstandsensoren die draadloos de data naar een internetportal sturen, bijvoorbeeld naar de KELLER Kolibri Cloud. Dat kan zelfs iedere vijf minuten.

 

Druk- en niveausensoren

Aan alleen een telemetriemodule heb je niet zo veel. Er moeten ook waarden gemeten worden, bijvoorbeeld druk, of vloeistofniveau. En daarvoor heb je een sensor nodig. Een zintuig.

Alle digitale druk- en niveausensoren van KELLER kunnen communiceren via de ARC-1 en de ADT-1, ongeacht of de uitgang SDI12, I2C of RS485 is.

Er is voldoende keus van low cost tot high end.

In het menu "Datasheets digitale druksensoren"staat het datablad van elke sensor die compatibel is met onze IoT toepassingen.

 

Telemetrie-units

De zogenaamde telemetrie-units zorgen voor de verzending van data naar het internet. KELLER heeft twee modellen in het programma: De ADT-1 en de ARC-1.

Beide modellen zijn er zowel in een ‘tube’-uitvoering - die volledig weggewerkt kan worden in een peilbuis - als in een ‘box’-uitvoering. Een box-uitvoering is in een aantal gevallen een praktischere oplossing, bijvoorbeeld bij de monitoring van lektesten bij het afpersen van nieuw leidingwerk.

De ADT-1 is een eenvoudig systeem dat zijn betrouwbaarheid inmiddels ruimschoots heeft aangetoond. Als back-up beschikt de ADT-1 over een geïntegreerde datalogger die handmatig kan worden uitgelezen. Het systeem werkt op drie AA-batterijen en de gemiddelde batterijlevensduur is ca. zes jaar. De ADT-1 is beschikbaar voor het LoRaWAN-netwerk en er zijn uitvoeringen voor het NB-IoT-netwerk en het LTE-M-netwerk. NB-IoT staat voor Narrow Band IoT.

De ARC-1 is een systeem met nog meer mogelijkheden. Bovendien gaat de grote DD-batterij bij gemiddeld gebruik zo’n tien jaar mee. De ARC-1 is beschikbaar voor alle bekende netwerken, zoals 4G, maar ook LoRa, NB-IoT, Cat M1 en LTE-M (Cat M1). De box-uitvoering van de ARC-1 kan tot wel vijf sensoren bedienen.

Zowel de ARC1 als de ADT1 zijn compatibel met de KELLER Kolibri Cloud.

 

Software : KOLIBRI Cloud en KOLIBRI Desktop

KOLIBRI Cloud

Wanneer de data eenmaal gemeten en verzonden zijn, kunnen ze in het KELLER KOLIBRI Cloud-portal worden getoond. De KOLIBRI Cloud is eenvoudig in gebruik, en tegelijkertijd heel veelzijdig en uitgebreid.

Maar, zoals met zoveel dingen, een demonstratie zegt veel meer dan een uitgebreide beschrijving: zelf uitproberen en rondkijken.

Daarom nodigen we je van harte uit om naar www.kolibricloud.com te gaan, en in te loggen. Username en password zijn beiden Demo1234.

En op ons YouTube-kanaal vind je bovendien een heldere tutorial. https://www.youtube.com/watch?v=Eu-xLAylMO0

 

KOLIBRI Desktop

KOLIBRI Desktop is de software voor Windows computers waarmee u lokale stand-alone systemen uitleest, zoals KELLER dataloggers en manometers. In de software is een demo modus beschikbaar waarmee je de software kunt testen zonder een KELLER apparaat.

Uitgebreide informatie vind je hier:

Handleiding

Tutorial videos

Download